Eigen teelt

Van grondbewerking, samenstelling van het graszaadmengsel, zaaien, maaien, aanrollen, bemesten tot de oogst van de graszoden; de volledige graszodenteelt is in eigen beheer van Boelens Graszoden.

Grondbewerking en zaaien

De start van het kweken van graszoden begint met een basisbemesting van varkensmest. Soms gebruiken we ook koeienmest, omdat dit meer kali bevat. Echter, koeienmest bevat ook veel onkruidzaden en die willen we liever niet. Daarna wordt de grond goed losgemaakt met een cultivator en later met een ploeg. Vervolgens maken we de grond goed vlak met een kilverbord. De grond wordt aangereden met een trekker, zodat de grond later niet nazakt. Het is belangrijk dat het zaaibed goed vlak en voldoende vast is. Vervolgens gaan we het zaaien met een speciaal NAK gekeurd graszaadmengsel voor de zodenteelt. Dit is heel zuiver, duur zaad en vrij van onkruidzaden. Er zitten 3 soorten gras in het mengsel: Veldbeemd (zorgt voor een stevige grasmat doordat de wortels zich helemaal vernetten), Roodzwenk (zorgt voor een mooi aanzicht) en Engels Raaigras (is een hele sterke grassoort en kan goed tegen betreding en gebruik). We maken geen gebruik van netting. In onze grasmat hebben de wortels zich voldoende ontwikkeld zodat de mat geen net nodig heeft om voldoende stevigheid te geven.

Verzorging

Dan begint het gras te groeien en na 2 tot 3 weken kunnen we het voor de eerste keer maaien. Vervolgens gaan we het nog een keer aanrollen met een grote landrol zodat het veld super vlak wordt. We laten het dan een jaar groeien waarbij we in het groeiseizoen ongeveer 3x per week maaien en ongeveer 1 keer per week zuigen we het maaisel af met een grote zuigwagen. Het maaien doen we met een 11 meter brede maaier. Het meeste onkruid verdwijnt door het maaien. De grasmat wordt soms twee keer bespoten tegen onkruid.

Oogsten

Pas na ongeveer een jaar zijn de wortels van het gras zo ver gegroeid dat het als een mat in elkaar blijft zitten. De wortels van de grasplantjes zijn helemaal in elkaar vergroeid zodat ze een net gevormd hebben. Daarna kunnen we de graszode steken. We hebben een graszodensteker die het gras kan steken en oprollen. Vervolgens pakt een robotarm 5 rolletjes tegelijk op en legt deze op een pallet. Nick, een van onze medewerkers, kan vanuit de cabine goed zien hoe alles gaat. Als er een slechte rol met bijvoorbeeld een gat erin aankomt dan drukt hij op een knop en wordt deze slechte rol eruit gegooid.

Deze graszodensteker is in Amerika gemaakt. Ze hebben hem in een container gereden. De container is op een boot naar Nederland gevaren. Er zat een maand tussen dat de machine West-Amerika op de boot is gegaan totdat de boot aankwam in Nederland. Wij zijn de enige graszodenteler in Nederland met dit type machine. Sinds 2005 maken we al gebruik van automatische stapelaars. We waren toentertijd de eerste in Nederland. Dit is de derde generatie automatische steker die we hebben. Inmiddels zijn er meer graszodentelers die gebruik maken van een automatische stapelaar. De meeste graszodentelers hebben een graszodensteker waar er iemand achterop staat om de graszoden met de hand op de pallet te leggen.

Transport

Als de pallets klaar zijn worden ze opgepakt met de shovel en bij elkaar gezet. Als er weer een vracht klaar is worden ze opgehaald door Oegema Transport die ze met de vrachtauto's door de gehele Benelux en Duitsland bij de klant thuis bezorgd.

Bereken mijn prijs!