Over ons

Het begin van Boelens Graszoden

In 1999 omvatte het bedrijf 42 hectare land, 35 melkkoeien en een traditioneel veenkoloniaal bouwplan met zetmeelaardappelen, suikerbieten en graan. Henk-Jan wilde het ouderlijk bedrijf graag overnemen, maar dan in een andere vorm. Met het telen van graszoden kozen we voor een nieuwe richting. In 1999 verkochten we de melkkoeien en zaaiden we de eerste 3 hectare graszoden. We moesten meteen fors investeren in machines voor de graszodenteelt en beregening. De teelt hadden we snel onder de knie gezien onze ervaring in de akkerbouwtak. In 2000 verkochten we, vooral op de particuliere markt, de eerste graszoden.

Automatische graszodenstapelaar

In het voorjaar 2005 investeerden we als één van de eersten in Nederland in een volautomatische graszodensteker en stapelaar, een Hytek 95. Waar we voorheen alle zoden met de hand op de pallets moesten stapelen, werd dat toen geautomatiseerd door de graszodensteker uitgevoerd. Hiermee bespaarden we tijd en Henk-Jan’s rug werd ontzien. Met die machine staken we tot 1.000 m2 graszoden per uur en was onze capaciteit ruim voldoende. In die tijd was het areaal graszoden gegroeid naar ongeveer 35 hectare.

Vanaf het voorjaar van 2009 nam het werk meer en meer toe. Om de drukte op te vangen kwam Nick bij ons werken op detacheringsbasis. Op 1 januari 2010 namen we Nick als medewerker vast indienst. De Hytek werd in die tijd vervangen door een Multistacker. De Multistacker is net als de Hytek een volautomatische steker en stapelaar. Echter de Multistacker was uitgerust met cabine en deze machine was Arbo-technisch een veiligere machine.

In 2012 ruilden we de Multistacker in voor de Trebro SC 2010. We kozen voor deze machine omdat hij comfortabeler was voor de machinist, minder storingsgevoelig en de kostprijs van een vierkante meter gras werd beter beheersbaar.

De graszodensteker als trouwauto

Eind augustus 2012 werd de nieuwe machine geleverd. Enkele dagen voor de trouwdag van Nick en Janita. De eerste rit van de nieuwe graszodensteker was dan ook als trouwvervoer naar de kerk in Borger.

Brede graszoden

De overgang naar de Trebro betekende ook de overgang naar graszoden in een ander formaat dan voorheen. Waar de graszoden voorheen de afmeting van 40 cm x 250 cm hadden, werd de afmeting vanaf dat moment 58 cm bij 172 cm. Het totale oppervlak van 1 graszode bleef 1 vierkante meter. Uit de praktijk bleek dat het nieuwe formaat graszoden sneller te leggen was dan de 40 cm brede graszoden. Daarnaast waren er 30% minder naden.

Vacuümkoeling: voor een langer gegarandeerde versheid

In 2017 staan we weer voor een nieuwe uitdaging. We bouwen een nieuwe geïsoleerde schuur met daarin een vacuümkamer waarin de graszoden met vacuümkoeling teruggekoeld worden naar 4° C. Dit stopt het bedervingsproces van de graszoden waardoor de houdbaarheid van de graszoden aanzienlijk wordt verlengd. Zonder vacuümkoeling zijn de graszoden bij warm weer slechts 24 uur houdbaar. Dit legt een behoorlijke druk op het logistieke proces van oogsten en transport. Maar ook de klant dient onmiddelijk na aankomst van de graszoden te beginnen met leggen. We hopen hiermee meer flexibiliteit te kunnen inbouwen. De graszoden kunnen een dag voor aanleg bezorgd worden en de klant kan op een door hem gekozen tijdstip beginnen met het aanleggen van het gazon. Het is niet nodig om op zaterdag te leveren. De graszoden kunnen op vrijdag geleverd worden en gedurende het hele weekend gelegd worden.

Waar staan we nu

Nu, staande aan het begin van 2017, hebben we het bedrijf kunnen laten groeien tot een 75 hectare aan graszoden die we leveren aan hoveniers, tuincentra en particulieren. Daarnaast verbouwen we in de akkerbouwtak nog graan, suikerbieten en snijmais. Ons totale areaal is uitgegroeid tot 95 hectare. Door de wisselteelt van de graszoden met de andere teelten houden we onze grond gezond en de nutriënten in de grond op peil.

 

Bereken mijn prijs!