FAQ

Als uw vraag of antwoord er niet bij staat aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Verzending en levering

 • Moet ik thuis zijn als de graszoden geleverd worden?

  U hoeft niet thuis te zijn als de graszoden geleverd worden. Wel is het fijn als u telefonisch bereikbaar bent. Dan kan de chauffeur u bellen als er vragen of onduidelijkheden zijn over de plek van levering. Als u onder rembours heeft besteld dan moet u uiteraard wel thuis zijn om de bestelling te kunnen afrekenen met de chauffeur.

 • Kan ik met track en trace zien hoe laat de graszoden geleverd worden?

  In de bevestigingsmail zit een link waarmee u vanaf 7:00 uur op de dag van levering kunt inloggen in transpas van Oegema Transport en zal er een tijdsindicatie in beeld verschijnen. Mocht het met de link niet lukken dan horen we het graag en vragen we telefonisch inlichtingen bij de planning over de geplande lostijd.

 • Wanneer kan ik de graszoden het best laten bezorgen?

  U kunt de graszoden het beste één dag voor het aanleggen laten bezorgen.

 • Kunnen de graszoden ook onder tijdlevering geleverd worden?

  We kunnen de graszoden leveren vóór 9:00, 10:00, 12:00 of 14:00 uur. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden, resp: 100 euro extra; 75 euro extra; 55 euro extra of 35 euro extra. U kunt een tijdslevering niet automatisch kiezen in het bestelproces. Stuur ons een mailtje en wij passen de bestelling aan. In principe is een tijdslevering niet meer nodig. Doordat wij de graszoden met de vacuümkoeler terugkoelen, wordt de houdbaarheid 3 tot 4 dagen en kunnen de graszoden een dag voor aanleggen worden bezorgd.

 • Kunt u ook op zaterdag graszoden leveren?

  U kunt op zaterdag de graszoden afhalen bij onze kwekerij in Borger (Drenthe). Het is niet mogelijk om op zaterdag te bezorgen. Wij hebben er voor gekozen om de houdbaarheid te verlengen door het terugkoelen van de zoden. Dure zaterdagleveringen zijn daardoor niet nodig. U kunt de zoden op vrijdag laten bezorgen zodat u zaterdagochtend meteen kunt beginnen met leggen. Zo hoeft u zaterdagochtend niet te wachten op uw levering.

 • Komen jullie lege pallets ophalen?

  Nee, deze mag u houden. Statiegeld is niet van toepassing op deze pallets.

Bestellen

 • Mijn iDEAL-betaling is niet gelukt. Wat moet ik doen?

  Stuur de bevestigingsmail naar ons terug en wij sturen u een e-mail met een linkje waarmee u kunt betalen.

 • Ik heb geen bevestigingsmail gekregen. Wat moet ik doen?

  Heeft u 30 minuten na de bestelling te hebben geplaatst nog geen bevestigingsmail gekregen? Controleer voor de zekerheid dan de spamfilter of de reclame inbox. Mocht u de mail ook daar niet hebben ontvangen, laat het ons dan even weten. Mogelijk staat er een fout in het e-mailadres.

Gras aanleggen

 • Hoeveel moet ik sproeien na het gras aanleggen?

  Maak het gras gelijk na het leggen goed nat, ook al schijnt de zon. Is het droog weer, sproei dan de eerste week twee keer per dag twintig liter water per vierkante meter gras. Dit komt overeen met 20 mm in de regenmeter. Het mooiste is om het sproeien te verdelen tussen ’s morgens en ’s avonds. Bouw het sproeien na een week af. Is het regenachtig weer, dan hoeft u niet zo veel te sproeien.

 • Waarom moet ik vlak na het gras aanleggen zoveel sproeien?

  De wortels van de graszoden moeten eerst naar diepere lagen groeien. De eerste week haalt het gras het water om te overleven uit de eerste 1,5 cm die meegeleverd is. Daarom moet u de zode goed nat houden.

 • Mag ik gelijk op de pas gelegde zode lopen?

  U mag voorzichtig op het pas gelegde gras lopen gelopen. Voorkom wel dat de mat niet verschuift. Kinderen en honden mogen er twee weken niet op rennen of spelen. Het is raadzaam om de zoden ongeveer een week na het leggen voor de eerste keer te maaien.

 • Hoe groot zijn de graszoden?

  Het oppervlak van elke graszode is één vierkante meter. Ze zijn 173 centimeter lang, 58 centimeter breed en ongeveer 1,5 centimeter dik. De graszoden wegen tussen de 13 en 20 kilogram per vierkante meter. Het gewicht is afhankelijk van het weer: een millimeter regen vlak voor het oogsten maakt een grasrol één kilogram zwaarder.

 • Hoe diep moet ik onder de bestrating blijven met het klaarleggen van mijn tuin voor het leggen van graszoden?

  Egaliseer de grond 2 centimeter onder de bestrating. Het gazon sluit dan mooi aan op het terras en het buitenste wiel van de grasmaaier kan tijdens het maaien over de bestrating rijden.

 • Welke tijd van het jaar kan ik het best graszoden leggen?

  In principe kunt u het hele jaar graszoden leggen. Het voorjaar en de herfst is de mooiste tijd omdat er dan regelmatig een buitje regen valt en de temperatuur meestal gunstig is. Bij vorst kunnen we geen graszoden steken. Vorst over pas gelegde graszoden is geen enkel probleem. Het is zelfs mogelijk om bij tropische temperaturen gras te leggen. Dan moet u het pas aangelegde gras echter wel heel veel en regelmatig sproeien.

 • Hoe moet de grond voorbewerkt worden?

  Het is verstandig om de ondergrond goed los te maken voor u begint met gras aanleggen. Verwijder voor vernieuwing van het gazon de oude zode, spit deze goed onder of frees uw oude gazon. U kunt de vruchtbaarheid van de bodem verbeteren door er een laagje compost, bemeste tuinaarde of organische meststof op te brengen en dit vervolgens heel goed door de bovenste tien centimeter van de losgemaakte grond te mengen. Strooi niet meer of minder dan de aanbevolen hoeveelheid. Gaat het om een voorverpakte meststof, dan staat de aanbevolen hoeveelheid vermeld op de verpakking.

 • Waarom mag ik geen snelwerkende kunstmest onder de graszoden gebruiken?

  Snel werkende kunstmest is te zout. Dit kan de jonge wortels van het gras verbranden.

 • Mijn gazon ligt nu 3 maanden en wordt een beetje geel, hoe kan dat?

  De voedingswaarde van de bodem gaat omlaag waardoor de grasplanten niet voldoende voedingsstoffen meer krijgen. Het is tijd om te gaan bemesten.

 • Welke soorten bemesting bestaan er?

  U kunt kiezen uit verschillende soorten bemesting, elk met eigen eigenschappen en gebruikswijze: Kunstmest Om de 6 tot 8 weken strooien in het groeiseizoen. + snelwerkend + goedkoop - vergroot op verbranding Langwerkende kunstmest Om de 3 maanden strooien in maart of april, juni of juli en september. + snelwerkend + komt langzaam vrij + egale groei + goedkoper dan organische mest Organische mest Om de 3 maanden strooien in maart of april, juni of juli en september + komt langzaam vrij + bevat naast de nutriënten N-P-K ook organische stof - prijziger dan kunstmest

 • Wanneer moet ik voor het eerst het gazon bemesten na het leggen van graszoden?

  Wij gebruiken organische mest als basisbemesting en daarna snelwerkende kunstmest. Na ongeveer 6 tot 8 weken kunt u zelf beginnen met het geven van bemesting.

 • Hoe moet de maaimachine afgesteld worden?

  Op de middelste stand van de maaimachine. De beste maaihoogte is 3 tot 4 cm, in ieder geval niet korter dan 3 cm. Zorg er ook voor dat het mes goed scherp is, anders ziet u twee dagen na het maaien dode punten aan de grassprieten.

 • Hoe vaak moet ik maaien?

  Hoe vaak u moet maaien, is afhankelijk van het seizoen. U moet het in het groeiseizoen sowieso één keer per week maaien. Wilt u het echt mooi wilt houden dan is twee keer per week maaien meestal het best. De grasplant steekt dan energie in het wortelgestel en niet in de grasspriet.

 • Wanneer en hoe vaak moet ik kalk strooien?

  Strooi elk jaar in de winter kalk op uw gazon. De kalk verhoogt de zuurgraad (pH-waarde) waardoor mos geen kans krijgt. Gebruikt u kalk met magnesium erin, dan krijgt het gazon snel weer een frisgroene kleur. Door de verhoogde zuurgraad zijn de graswortels weer in staat om mest op te nemen. Kalk is overigens geen meststof, het is een middel om straks het gras in conditie te krijgen om voeding op te nemen en op kleur te komen. Let op: er moet behoorlijk wat tijd tussen kalken en bemesten zitten: 6 weken is optimaal en 2 weken minimaal.

 • Waarom mag ik niet tegelijk kalk en meststoffen strooien?

  Na het kalken moet u geruime tijd wachten met bemesten: 6 weken is optimaal en 2 weken minimaal. De reden is dat kalk en meststoffen elkaar tegenwerken. De kalk bindt zich met de ammoniak in de mest, wat zorgt voor verlies van de zuurbinding van de kalk en de stikstof in de mest. Na 6 weken is de kalk zeker goed opgelost en kunt u gaan mesten.

Als uw vraag of antwoord er niet bij staat aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Bereken mijn prijs!