FAQ

Als uw vraag of antwoord er niet bij staat aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Verzending en levering

 • Moet ik thuis zijn als de graszoden geleverd worden?

  U hoeft niet thuis te zijn als de graszoden geleverd worden. Wel is het fijn als u telefonisch bereikbaar bent. Dan kan de chauffeur u bellen als er vragen of onduidelijkheden zijn over de plek van levering. Als u onder rembours heeft besteld dan moet u uiteraard wel thuis zijn om de bestelling te kunnen afrekenen met de chauffeur.

 • Kan ik met track en trace zien hoe laat de graszoden geleverd worden?

  In de bevestigingsmail zit een link waarmee u vanaf 7:00 uur op de dag van levering kunt inloggen in transpas van Oegema Transport en zal er een tijdsindicatie in beeld verschijnen. Mocht het met de link niet lukken dan horen we het graag en vragen we telefonisch inlichtingen bij de planning over de geplande lostijd.

 • Wanneer kan ik de graszoden het best laten bezorgen?

  U kunt de graszoden het beste één dag voor het aanleggen laten bezorgen.

 • Kunnen de graszoden ook onder tijdlevering geleverd worden?

  We kunnen de graszoden leveren vóór 8:00, 10:00, 12:00 of 14:00 uur. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden, resp: 65 euro extra; 45 euro extra; 35 euro extra of 25 euro extra. U kunt een tijdslevering niet automatisch kiezen in het bestelproces. Stuur ons een mailtje en wij passen de bestelling aan. In principe is een tijdslevering niet meer nodig. Doordat wij de graszoden met de vacuümkoeler terugkoelen, wordt de houdbaarheid 3 tot 4 dagen en kunnen de graszoden een dag voor aanleggen worden bezorgd.

 • Kunt u ook op zaterdag graszoden leveren?

  U kunt op zaterdag de graszoden afhalen bij onze kwekerij in Borger (Drenthe). Het is niet mogelijk om op zaterdag te bezorgen. Wij hebben er voor gekozen om de houdbaarheid te verlengen door het terugkoelen van de zoden. Dure zaterdagleveringen zijn daardoor niet nodig. U kunt de zoden op vrijdag laten bezorgen zodat u zaterdagochtend meteen kunt beginnen met leggen. Zo hoeft u zaterdagochtend niet te wachten op uw levering.

 • Komen jullie lege pallets ophalen?

  Nee, deze mag u houden. Statiegeld is niet van toepassing op deze pallets.

Bestellen

 • Mijn iDEAL-betaling is niet gelukt. Wat moet ik doen?

  Stuur de bevestigingsmail naar ons terug en wij sturen u een e-mail met een linkje waarmee u kunt betalen.

 • Ik heb geen bevestigingsmail gekregen. Wat moet ik doen?

  Heeft u 30 minuten na de bestelling te hebben geplaatst nog geen bevestigingsmail gekregen? Controleer voor de zekerheid dan de spamfilter of de reclame inbox. Mocht u de mail ook daar niet hebben ontvangen, laat het ons dan even weten. Mogelijk staat er een fout in het e-mailadres.

Leggen en voorbereiding

 • Hoeveel moet ik sproeien direct na het aanleggen?

  Gelijk na het leggen (ook al schijnt de zon) goed nat maken. Daarna bij droog weer de eerste week 2 x 20 mm per dag. Het mooiste is om te verdelen tussen ’s morgens en ’s avonds. Daarna afbouwen. Als het regenachtig weer is hoeft er niet zo veel gesproeid te worden.

 • Hoe lang zijn de vacuümgekoelde graszoden houdbaar?

  De graszoden die teruggekoeld zijn naar een temperatuur van 4 °C zijn 3 tot 4 dagen houdbaar. De logistiek (oogst, koelproces en transport tot het moment van levering) neemt ongeveer 1 dag in beslag. Als de grazoden zijn afgeleverd zijn ze nog 2 tot 3 dagen houdbaar. Als de temperatuur tropisch is zal de houdbaarheid iets korter zijn.

 • Mag je gelijk op het pasgelegde gras lopen?

  Er mag voorzichtig op gelopen worden zodat de mat niet verschuift. Kinderen en honden mogen er 14 dagen niet op rennen of spelen. Wel is het raadzaam om de zoden na ongeveer een week al te maaien.

 • Hoe groot zijn de graszoden?

  Het oppervalk van één graszode is één vierkante meter. Ze zijn 1,73 meter lang en 58 cm breed en ze zijn ongeveer 1,5 cm dik. De graszoden wegen tussen de 12 en 15 kg per vierkante meter. Het gewicht is afhankelijk van het weer; 1 mm regenval vlak voor het oogsten maakt één grasrol één kilogram zwaarder.

 • Hoe diep moet ik onder de bestrating blijven met het klaarleggen van mijn tuin voor het leggen van graszoden?

  Egaliseer de grond 2 centimeter onder de bestrating. Het gazon sluit dan mooi aan op het terras en het buitenste wiel van de grasmaaier kan tijdens het maaien over de bestrating rijden.

 • Welke tijd van het jaar kun je het best graszoden leggen?

  In principe kunnen graszoden gedurende het hele jaar gelegd worden. Als het vriest kunnen we geen graszoden steken. Vorst over pasgelegde graszoden is geen enkel probleem. Het voorjaar en de herfst is de mooiste tijd omdat er dan regelmatig een buitje regen valt en de temperatuur meestal niet heel erg hoog is. Het is mogelijk om in de zomer, bij tropische temperaturen, gras te leggen, maar dan moet er heel veel en regelmatig gesproeid worden met water.

 • Hoe moet de grond voorbewerkt worden?

  Voor u begint met het aanleggen van het nieuwe gazon is het verstandig de ondergrond eerst goed los te maken. Bij vernieuwing van het gazon dient de oude zode verwijderd of goed ondergespit te worden. Ook kunt u het oude gazon frezen. De voedingstoestand van de bodem kunt u verbeteren door er een laagje compost of bemeste tuinaarde te strooien. Dit moet goed gemengd worden door de bovenste 10 cm van de losgemaakte grond. Ook kunt u een organische meststof gebruiken. Strooi de hoeveelheid die vermeld staat op de verpakking en hark dit door het bovenste laagje grond.

Verzorging

 • Waarom mag er geen snel werkende kunstmest onder de graszoden gebruikt worden?

  Snel werkende kunstmest is te zout. Dit kan verbranding van de jonge wortels van het gras veroorzaken.

 • Waarom moet je vlak na het aanleggen van graszoden zoveel sproeien?

  De wortels moeten eerst naar diepere lagen groeien. De eerste week haalt het gras zijn broodnodige water uit de eerste 1,5 cm die meegeleverd is en deze moet dan ook goed natgehouden worden.

 • Mijn gazon ligt nu 3 maanden en wordt een beetje geel. Hoe kan dat?

  De bemestingsgraad gaat omlaag en de grasplanten krijgen geen voedingsstoffen meer. Bemesten dus!

 • Welke soorten bemesting is er?

  Er zijn verschillende soorten bemesting op de markt, namelijk: Kunstmest: snelwerkend, goedkoop, meer kans op verbranding, om de 6 tot 8 weken strooien in het groeiseizoen.Lang werkende kunstmest: snel werkend komt langzaam vrij, om de 3 maanden strooien. Egalere groei. Goedkoper dan organische mest. Strooien in maart/april, juni/juli en september.Organische mest: komt langzaam vrij, om de 3 maanden strooien, bevat naast de nutriënten N-P-K ook organische stof. Strooien in maart/april, juni/juli en september.

 • Wanneer moet ik voor het eerst het gazon bemesten na het leggen van graszoden?

  We adviseren om DCM aanleg te gebruiken bij het leggen van de graszoden. Deze meststof werkt 3 maanden, na 3 maanden kunt u overgaan op onderhoudsbemesting, zoals DCM gazonbemesting. Mocht u geen DCM aanleg hebben gebruikt en ook geen andere bemesting, dan raden we u aan om na een week of 3/4 te beginnen met de onderhoudsbemesting.

 • Hoe moet de maaimachine afgesteld worden?

  Op de middelste stand van de maaimachine. De beste maaihoogte is 3 tot 4 cm. In ieder geval niet korter dan 3 cm. Zorg er ook voor dat het mes goed scherp is anders zie je 2 dagen na het maaien dode punten aan de grassprieten.

 • Hoe vaak moet ik maaien?

  Afhankelijk van het groeiseizoen in ieder geval één keer in de week. Maar als je het echt mooi wilt houden dan is twee keer in de week maaien het mooiste. De grasplant steekt dan zijn energie in het wortelgestel en niet in de grasspriet.

 • Wanneer moet ik kalk strooien?

  De wintermaanden zijn geschikt om kalk over het gazon te strooien. Herhaal dit jaarlijks. De kalk verhoogt de zuurgraad (pH), mos is zuurminnend en zal verschrompelen en bruin worden. Als u kiest voor kalk met magnesium erin zult u merken dat het gazon snel weer een frisgroene kleur krijgt. Door de verhoogde zuurgraad zijn de graswortels weer in staat om mest op te nemen. Kalk op zich is geen meststof. Het is een middel om straks het gras in conditie te krijgen om voeding op te nemen en op kleur te komen. Let op: er moet het liefst 6 weken maar minstens 2 weken zitten tussen kalken en bemesten.

 • Waarom mag er geen kalk en meststoffen tegelijk gestrooid worden?

  Kalk en meststoffen werken elkaar tegen. De kalk bindt zich met de amoniak in de mest wat verlies betekent van de zuurbinding van de kalk en de stikstof in de mest. Na 6 weken is de kalk zeker goed opgelost en kunt u gaan mesten. Wacht in ieder geval 2 weken tussen het kalken en bemesten.

Als uw vraag of antwoord er niet bij staat aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Mededeling winterperiode

In deze periode is het niet mogelijk een bestelling te plaatsen. In deze periode zijn we gesloten vanwege de feestdagen, het onderhouden van onze machines en de mogelijk winterse omstandigheden.