Over ons

Boelens graszoden, al vele jaren hét adres voor graszoden kopen in Noord-Nederland

Het agrarisch bedrijf van de familie Boelens is een familiebedrijfs dat al heel lang in Borger is gevestigd. Mijn echtgenote Marieke en ik, Henk-Jan Boelens, zouden aan het eind van de jaren negentig het bedrijf van mijn ouders overnemen. Het bedrijf bestond toen uit 42 hectare grond, 35 melkkoeien en een traditioneel veenkoloniaal bouwplan met zetmeelaardappelen, suikerbieten en graan.


1999 - het begin van Boelens Graszoden

In ons ouderlijk bedrijf zag ik een mooie toekomst, maar wel in een andere vorm. Na lang en goed nadenken, praten en onderzoeken, maakten wij de keuze om over te stappen op de teelt van graszoden. In 1999 verkochten we onze melkkoeien en zaaiden we de eerste drie hectare gras. We moesten meteen fors investeren in machines voor de graszodenteelt en beregening. Met onze kennis en ervaring in akkerbouw hadden we de teelt snel onder de knie. In 2000 verkochten we de eerste graszoden. In het begin kwamen vooral particulieren onze graszoden kopen.


2005 - voorlopers met automatische graszodenstapelaar

In het voorjaar 2005 telde ons bedrijf zo’n 35 hectare gras voor zoden. Op dat moment investeerden wij - als één van de eersten in Nederland - in een automatische graszodensteker en -stapelaar, een Hytek 95. Hiermee waren wij voorlopers in automatisering: waar we voorheen alle zoden met de hand op de pallets moesten stapelen, voerde de graszodensteker dit nu volledig automatisch uit. Deze investering in een arbo-vriendelijke werkomgeving leverde ook nog eens veel tijdwinst op. Met een capaciteit van duizend vierkante meter per uur was ons productievermogen ruim voldoende.


2010 - de eerste medewerker in vaste dienst

Ons bedrijf groeide mooi en het werk werd langzaam maar zeker te veel voor één man. Daarom kwam in 2009 Nick bij ons werken op detacheringsbasis. Dat beviel gelijk heel goed en per 1 januari 2010 kwam hij daarom bij ons in vaste dienst. Onze Hytek, de zodensteker met automatische stapelaar vervingen we door een Multistacker volautomatische steker en stapelaar. De Multistacker is uitgerust met cabine, wat de machine veiliger maakt. Investeren in een veilige, werkbare omgeving voor onszelf en onze medewerkers is niet alleen belangrijk in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo), dit doen wij vooral ook omdat wij veiligheid op het werk zelf belangrijk vinden.


2012 - nieuwe graszodensteker, nieuw formaat graszoden

We ruilden de Multistacker in voor een nog mooiere graszodensteker en -stapelaar: de Trebro SC2010. Deze is nog comfortabeler voor de machinist, minder storingsgevoelig en zorgt voor een beheersbare kostprijs per vierkante meter gras. Met deze investering veranderde wel het formaat van onze graszoden. De oppervlakte per zode bleef een vierkante meter, maar het voormalige formaat van 40 x 250 centimeter is nu 58 x 172 centimeter. Bijkomende voordelen: er zijn 30% minder naden in pas aangelegde gazons en onze klanten vinden dit formaat handiger om te leggen. Eind augustus 2012 kregen wij deze nieuwe machine geleverd.


2017 - investering in vacuümkoelen, voor een langer gegarandeerde versheid

In 2017 investeerden wij in vacuümkoeling. Deze stopt het bedervingsproces van de graszoden, wat de houdbaarheid van de graszoden aanzienlijk verlengt. Dit neemt veel tijdsdruk weg bij zowel oogst, logistiek als leggen door de klant. We bouwden een geïsoleerde schuur met daarin een vacuümkamer waarin de graszoden met vacuümkoeling teruggekoeld worden naar 4° C. Dit verlengt de minimale houdbaarheid - bij warm weer - van 24 naar minstens 48 uur. Daardoor is onmiddellijk leveren naar het oogsten niet meer strikt noodzakelijk en heeft de klant meer tijd om te leggen.


2019 - groei van 100 naar 150 hectare

Eind 2019 breidden wij ons bedrijf uit met de bedrijfsgebouwen en 50 hectare grond van een melkveehouder die ermee stopte. Hiermee is ons bedrijf nu 150 hectare groot. De nevenlocatie bevindt zich op een kleine kilometer afstand van ons bedrijf aan de Rolderstraat.


2021 - 150 hectare graszoden

Met de vacuümkoeler heeft ons product een unieke kwaliteit, die de concurrentiepositie van ons bedrijf verder versterkt. Ons bedrijf telt momenteel zo’n 150 hectare grasland op de Drentse Hondsrug voor graszodenoogst. Wij leveren graszoden aan zowel particulieren als de zakelijke markt .

Bereken mijn prijs!