Over ons

Het begin van Boelens Graszoden

In 1999 omvatte het bedrijf 42 hectare land, 35 melkkoeien en een traditioneel veenkoloniaal bouwplan met zetmeelaardappelen, suikerbieten en graan. Henk-Jan wilde het ouderlijk bedrijf graag overnemen, maar dan in een andere vorm. Met het telen van graszoden kozen we voor een nieuwe richting. In 1999 verkochten we de melkkoeien en zaaiden we de eerste drie hectare graszoden. We moesten meteen fors investeren in machines voor de graszoden teelt en beregening. De teelt hadden we snel onder de knie, gezien onze ervaring in de akkerbouwtak. In 2000 hebben we de eerste graszoden, vooral op de particuliere markt, verkocht.

Automatische graszodenstapelaar

In het voorjaar 2005 hebben we als één van de eersten in Nederland geïnvesteerd in een volautomatische graszodensteker en stapelaar, een Hytek 95. Waar we voorheen alle zoden met de hand op de pallets moesten stapelen, werd dit nu geautomatiseerd door de graszodensteker uitgevoerd. Hiermee kunnen we tijd besparen en Henk-Jan’s rug werd ontzien. Met deze machine kunnen we tot 1000 m2 graszoden per uur steken en is onze capaciteit ruim voldoende. In die tijd was het areaal graszoden gegroeid naar ongeveer 35 hectare. Vanaf het voorjaar van 2009 nam het werk meer en meer toe. Om de drukte op te vangen kwam Nick bij ons werken op detacheringsbasis. Op 1 januari 2010 hebben we Nick als medewerker in vaste dienst genomen. De Hytek werd in die tijd vervangen door een Multistacker. De Multistacker is net als de Hytek een volautomatische steker en stapelaar. Echter de Multistacker was uitgerust met cabine en deze machine was ARBO-technisch een veiligere machine.

In 2012 hebben we Multistacker ingeruild voor de Trebro SC2010. We hebben voor deze machine gekozen, omdat hij comfortabeler is voor de machinist, minder storingsgevoelig en de kostprijs van een vierkante meter gras werd beter beheersbaar. Eind augustus 2012 is de nieuwe machine geleverd. Enkele dagen voor de trouwdag van Nick en Janita. De eerste rit van de nieuwe graszodensteker was als trouwvervoer naar de kerk in Borger.

Brede graszoden

De overgang naar de Trebro betekende ook de overgang naar graszoden in een ander formaat dan voorheen. Waar de graszoden voorheen de afmeting van 40 cm x 250 cm, werd de afmeting nu 58 cm bij 172 cm. Het totale oppervlak van één graszode blijft 1 vierkante meter. Uit de praktijk is gebleken, dat het nieuwe formaat graszoden sneller legt dan de 40 cm brede graszoden en er 30 % minder naden zijn.

Vacuümkoelen, voor een langer gegarandeerde versheid

In 2017 stonden we voor een nieuwe uitdaging. We bouwden een geïsoleerde schuur met daarin een vacuum kamer waarin de graszoden met vacuümkoeling teruggekoeld worden naar 4° C. Dit stopt het bedervingsproces van de graszoden, waardoor de houdbaarheid van de graszoden aanzienlijk wordt verlengd. Zonder vaccuüm koeling zijn de graszoden bij warme weersomstandigheden 24 uur houdbaar. Wat een behoorlijke druk legt op het logistieke proces van oogsten en transport. Maar ook de klant, dient onmiddelijk na aankomst van de graszoden te beginnen met leggen. Met de komst van de vacuumkoeler is meer flexibiliteit . De graszoden kunnen een dag voor aanleg bezorgd worden en de klant kan op een door hem gekozen tijdstip beginnen met het aanleggen van het gazon. Het is niet nodig om op zaterdag te leveren. De graszoden kunnen op vrijdag geleverd worden en gedurende het hele weekend gelegd worden.

Waar staan we nu:

Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot circa 100 hectare graszoden.
De zoden worden geleverd aan hoveniers, tuincentra en particulieren.Mededeling winterperiode

In deze periode is het niet mogelijk een bestelling te plaatsen. In deze periode zijn we gesloten vanwege de feestdagen, het onderhouden van onze machines en de mogelijk winterse omstandigheden.