Uniek: graszoden vacuüm gekoeld, langer houdbaar

Vacuüm gekoelde graszoden is een concept van Boelens Graszoden dat uniek is voor Noord-Nederland. Dankzij deze beproefde techniek maken wij de graszoden op volledig natuurlijke wijze langer houdbaar. Hierdoor is leggen binnen 24 uur niet meer noodzakelijk, de graszoden blijven minimaal 48 uur goed. De graszoden direct na ontvangst leggen, is dus niet meer noodzakelijk. Ook is het gras minder kwetsbaar voor onvoorziene omstandigheden, bijvoorbeeld verstoringen in het logistieke proces. 

Voordelen van vacuüm gekoelde graszoden

  • Graszoden zijn minstens 48 uur houdbaar
  • Direct leggen na ontvangst is niet nodig
  • Meer grip op logistieke processen
  • Minder kans op bederf
  • Meer flexibiliteit in proces van oogsten tot leggen
  • Duurzaam, volledig natuurlijk en energie-efficiënt proces 

Hoe werkt vacuüm koelen?

Door middel van vacuümkoelen houden wij de kwaliteit van de graszoden langer op peil. De graszoden houden tijdens transport de kou langer vast en daarom in betere staat op de plaats van bestemming aankomen. Vacuümkoelen kost weinig energie, dus het is een duurzame methode tegen lage kosten.

Natuurlijke koeling
Het principe van vacuüm koelen is het koelend effect van verdamping van een vloeistof. Denk bijvoorbeeld aan zweten. In de vacuümkamer in onze geïsoleerde schuur koelen wij de graszoden met vacuümkoeling terug naar 4° C. Dat gebeurt door de pallets graszoden in een container te plaatsen en deze container onder zeer lage druk te brengen. Hierbij verdampt er een paar procent vloeistof uit de graszode, waardoor de zode natuurlijk koelt. 

Koeling tot in de kern
Het afkoelen gebeurt met een natuurlijk proces van verdampen van water.  De energie die vrijkomt bij de geforceerde verdamping verlaagt de producttemperatuur tot in de kern van de pallet. Vacuüm koelen is gebaseerd op het feit dat het kookpunt van water afhankelijk is van de druk: hoe lager de luchtdruk, hoe lager het kookpunt. Dit maakt van vacuümkoeling de snelste koelmethode met een cyclustijd vanaf 20 minuten. Uw producten krijgen hierdoor een langere houdbaarheid.

Energiezuinig proces
Vacuüm koelen is een een energiezuinig proces omdat het slim gebruikmaakt van een natuurkundig principe: hoe lager de druk, hoe lager het kookpunt van vloeistoffen. Het principe is zeker niet nieuw, het wordt al heel lang met succes toegepast in de bladgroenten- en bloementeelt. Vacuümkoeling koelt gelijkmatig, snel en bedrijfszeker. Het lage energieverbruik maakt deze methode duurzaam en kostenbesparend.

Bereken mijn prijs!