Vacuümkoeling

Productkwaliteit waarborgen en bewaarduur optimaliseren

Onze graszoden voldoen aan hoge eisen waarbij we de houdbaarheid  van het product ook erg belangrijk vinden. Om dit te bereiken is koeling voor de graszoden die op transport gaan een absolute noodzaak.

Na de oogst verouderen de graszoden snel. Bij warm weer is de houdbaarheid van niet gekoelde graszoden 24 uur. Het is van belang om zo snel mogelijk na de oogst het grootste deel van de veldwarmte weg te nemen. Voor vele producten is vacuümkoeling hiervoor een perfecte methode waarmee de productkwaliteit optimaal gewaarborgd blijft en de bewaarduur geoptimaliseerd wordt.

Vacuümkoeling is een veel gebruikte techniek om de houdbaarheid van groenten, bloemen, kruiden en fruit te verlengen. De techniek is nu ook geschikt gemaakt voor de graszodenteelt. Vacuümkoelen wordt standaard toegepast op sla en champignons en zal in de toekomst ook een vereiste zijn bij de levering van graszoden.

Warmte onttrekken

Vacuümkoeling onttrekt warmte aan producten door het geforceerd verdampen van een klein percentage (meestal 2 – 3%) van het eigen vocht van het product. Dat gebeurt door de pallets graszoden in een container te plaatsen en deze container onder lage druk te brengen. De energie die vrijkomt bij de geforceerde verdamping verlaagt de producttemperatuur tot in de kern van de pallet.

Als ons lichaam te warm dreigt te worden gaan we zweten. Het water op onze huid verdampt en dat geeft een koelend effect. Nog beter gaat het als je wat eau de cologne op je huid doet. De alcohol hierin verdampt sneller dan water. In bijna alle koelmachines wordt gebruik gemaakt van het koelend effect van de verdamping van een vloeistof. Natuurkundig is het effect simpel te verklaren. In een vloeistof zitten de moleculen dicht op elkaar en in gasvorm op grote afstand. Het kost energie om de moleculen uit elkaar te drijven. Door water te verwarmen kun je het laten koken. Bij normale luchtdruk kookt water bij 100 °C, maar hoog in de bergen is de luchtdruk lager en kookt water al bij 90 °C. In de container wordt de druk teruggebracht tot -992 bar. Waardoor het water verdampt bij een temperatuur van 4 °C.

Gelijkmatige eindtemperatuur

Het is de enige methode die een vrijwel perfect gelijkmatige eindtemperatuur garandeert en daardoor de ideale oplossing is voor het snel terugkoelen van pallets graszoden zonder enig risico op bevriezing.

Vacuümkoeling verlengt de houdbaarheid van de zoden. Het geeft een meer constante temperatuur en langere opslagmogelijkheden. Tot slot is vacuümkoeling energie-efficiënt en duurzaam. Er wordt geen gebruik gemaakt van milieuverontreinigende koelmiddelen.

Mededeling winterperiode

In deze periode is het niet mogelijk een bestelling te plaatsen. In deze periode zijn we gesloten vanwege de feestdagen, het onderhouden van onze machines en de mogelijk winterse omstandigheden.